Grafomániákus Laikus

Grafomániákus Laikus

Mi köze a nemi szerepeknek a vidéki élethez (és Kassai Lajosnak)?

2016. március 22. - Evi@na

Számomra egyáltalán nem szexi egy férfi mosogató ronggyal és fakanállal a kezében, és nekem sem jutna eszembe nyakig olajosan, villás kulccsal a kezembe feltrappolni a lakásba. 


Mindennek rendelt ideje van... ez a bibliai vers jut eszembe először, amikor úgy döntök, hogy a fenti témában leírom a gondolataimat. Ugyanis, bár legalább három éve ráéreztem arra, amit most megosztok, ám teljes egésszé csak mostanra állt össze.
E tekintetben nagyon inspirálóan hatottak rám Kassai Lajos gondolatai, bár el kell mondanom, a személyével kapcsolatban elég ambivalens érzéseim vannak. Egyik részről mérhetetlenül becsülöm mindazért, amit eddig elért, másrészt pedig szorongást kelt bennem a merev, rezignált stílusa. Fenntartom az esélyét annak, hogy félreismerem őt, hiszen személyesen sohasem találkoztunk, viszont néhány nyilatkozatát volt már szerencsém meghallgatni, illetve nagy hatást gyakorolt rám a Férfiak klubjabeli szereplése is, amit aztán sikerült rendesen agyonvágnia a felvétel végén egy jól irányzott mondattal.

selbstversorgung_zufriedenheit.jpg
Ennyi bevezető után mostmár térjünk át rám. Vagyis 2013-ra. Tönkrement egy olyan párkapcsolatom, amihez elég nagy reményeket fűztem. Utólag úgy látom, hogy a kudarcnak egyik tényezője volt az is, hogy egykori páromra nem tudtam eléggé férfiként tekinteni. Többször is szóvátette, hogy nem tisztelem eléggé, és mi tagadás, egy idő után valóban nehézséget okozott számomra az, hogy elfogadjam, hogy a munkahelyén átdolgozott kemény nyolc óra után már tényleg nem sok mindenre marad energiája. Marad estére a tv nézés, hétvégén pedig az utazás a szülőkhöz, rokonokhoz. Ezzel szemben ott volt, mint férfi ideál, az én mindig pörgős, szorgalmas édesapám, aki nem mellesleg egy nagyon élelmes és találékony fickó. Otthon én azt láttam, hogy édesanyám, nagymamáim a konyhában szorgoskodnak, odakint meg pörög a körfűrész vagy a flex, vagy megy a hegesztés, kalapálás. Ha nekünk kinti munkát kellett végezni az azért inkább pakolásra, egyszerűbb kerti munkákra korlátozódott. Ehhez képest én elvégeztem aztán az egyetemet és persze diplomás párt kerestem -hiszen nekem szellemi társ kell- aztán jött a nagy arcra esés, mert kiderült, hogy a diplomás fiúk igen nagy részének az ég világon semmi gyakorlati érzéke nincs, mert nekik csak az volt a dolguk, hogy tanuljanak és szélsőséges esetben még a 25-30 m2-es kecót is megkapták a fenekük alá, ergo megküzdeni nagyon semmiért nem kellett. Megjegyzem egyébként ma a küzdeni tudás, akarás hiányzik az emberekből, városi közegben pedig, ahol van max. 80 m2-ed, amit rendben kell tartani, elég gyorsan elkényelmesedik az ember és megszokja a kisebb ellenállás felé haladást.
Szóval ott tartunk, hogy vége a kapcsolatnak és baráti körben, könnyeimet nyelve szipogok a balatoni nyaraló kanapéján, hogy márpedig nekem több hasznavehetetlen aktakukac nem kell, egy jó, zsíros, dolgos gazdára van szükségem, aki mellett gazdasszony lehetek. Azt hiszem, akkor párkeresés gyanánt felmerült az agrár egyetemen plakátozás lehetősége, de itt fogant meg az Agrár-randi gondolata is először.
Szóval, uraim, kérlek, ne vegyétek a fenti sorokat sértésnek! Csak azt kérem, gondoljátok át, hogy hányszor hallani azt nők szájából, hogy "már nem tudtam rá férfiként nézni", vagy ti is milyen sokat hiányoljátok belőlünk a nőiességet! Ennek egyik oka az, hogy egy lakásban egyiket sem lehet kibontakoztatni. Számomra egyáltalán nem szexi egy férfi mosogató ronggyal és fakanállal a kezében, és nekem sem jutna eszembe nyakig olajosan, villás kulccsal a kezembe feltrappolni a lakásba.  Ha én édesapámat valaha leteremtettem volna, hogy miért nincs elmosogatva vagy még kész a vacsora, szerintem csak feltolta volna a szemüvegét és még most is a szöveget próbálná értelmezni. Mielőtt még bárki azt hinné, mereven gondolkodom a témáról, azért megjegyzem, hogy közös program gyanánt nem rossz a főzés, és igenis kedves dolog besegíteni a nőnek, de mi is visszasegítünk nektek, ebből pedig létrejön az ÖSSZEFOGÁS. Ez megint egy olyan dolog, amit írtózatosan kevés családban és párkapcsolatban tapasztalok. Viszont azok a közösségek, ahol ezek jelen vannak, szinte kivétel nélkül sikerre vagy max. átmeneti kudarcra vannak ítélve, hiszen több pilléren állnak, nem egy oszlop roskadozik alattuk.
Egyébként kétségtelen, hogy kicsit, mi, nők is túlemancipálódtunk. Volt ennek egy mozgalmi oldala, de hogy kicsit megvédjem magunkat: az utóbbi években kénytelen voltam hozzászokni ahhoz, hogy csak magamra számíthatok - mégha párkapcsolatban is éltem- és sajnos ez  megkeményített megerősített. Biztos vagyok benne, hogy egy férfit vagy egy nőt nagyon sokmindenért lehet tisztelni, de vannak nőies és férfias tulajdonságok. Mindenki azzal érvel, hogy már egyenjogúság van, megkapom, hogy túl konzervatív vagyok. Viszont mivel ma sokkal több a tönkrement házasság és a csonka család, mint korábban, nem tudom elhinni, hogy ez így jó, ahogy van. Ha a férfiak azt szeretnék, hogy boldoggá tudjuk őket tenni, akkor be kell minket engedni a konyhába, de ők is legyenek azok, akik stabilak, lehet rájuk számítani, nem ülnek le, mint az iszap, hanem célokat tűznek ki és képesek értük hajtani, mi pedig ígérem, mindezekért nagyon fel fogunk tudni rájuk nézni. Egy középszerű élet hétköznap esti tévézéssel, hétvégén haverokkal, pár sörrel, mamihoz utazással viszont nem kecsegtető... a közös célok, küzdelem, együttesen elért eredmények viszont táplálni képesek a kapcsolatot...

Zárszóként pedig hadd mondjam el, hogy nem bántani szeretném a férfiakat, nagyon sok jó példát látok a fentebb leírtak ellenkezőjére is. Viszont itt, a párkeresők frontján borzasztóan elkeseredtem az utóbbi időben, hogy vagy azzal szembesültem, mindenki csak azt nézi, hogy minél kisebb energiabefeketetéssel mit vehet ki egy kapcsolatból, vagy ha valaki céltudatos, ambíciózus, akkor egyszerűen elfelejt a másikkal törődni...

Több szeretetet, több lelket, több tenni akarást, több megértést és több energiabefektetést kívánok mindenkinek... és magamnak is... 

Kép: Innen

Update: Idelinkeltem a videót, hogy érthető legyen a bevezetőm teljesen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://epizodokeletembol.blog.hu/api/trackback/id/tr348511018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VT 135 2016.03.22. 23:36:40

Nagyon jó írás! Pláne, hogy tapasztalatok alapján írod, nem valamilyen homályos, fantázia-társadalom-cociológiai elmélet alapján.
Csak nehogy rád találjanak a feministák, mert akkor lesz neked haddelhadd! ;)

BanyaTanya 2016.03.23. 06:51:14

Az egész írásod nagyonigen, itt is hasonló a cipő :-) És Kassaival kapcsolatban is ilyesmi érzések bolyonganak bennem. Aki ott és úgy él, miért nem tud lazább, áramlóbb lenni? Talán mert Vezető, mert Példa lett. Köti a Feladat?
Mindegy is. A többihez csak annyit, hogy azt az állapotot szeretném már elérni itt, falusi "szingliboszi"-ként, hogy egy Férfiúra ne ezért vagy azért tudjak felnézni, hanem mert csak. És ez még itt belül kell megérjen.
Neked is sok sikert, szép Tavaszt kívánok!

Evi@na 2016.03.23. 07:56:57

@VT 135: Köszönöm, örülök, ha kicsit hasonlóan látjuk. :)

Evi@na 2016.03.23. 08:00:23

@BanyaTanya: Ez a felnézés dolog...biztos múlik rajtunk is, hogy mennyire keressük valakinek az értékeit, de nem tudom, te tapasztaltál-e ilyet, de néha mintha ez csak úgy magától is megy a másik kisugárzásból kifolyólag. Nem bántani akartam a férfiakat, de ha kicsit ambíciózusabbak lennének, céltudatosabbak, akkor könnyebb lenne. Akinek van egy kis esze olyan párt szeretne, aki nem visszahúzza, hanem akivel hatékony az együttműködés, ehhez pedig elengedhetetlen a hasonló temperamentum. Legalábbis én így érzem. :)

Deansdale 2016.04.22. 10:24:55

"az utóbbi években kénytelen voltam hozzászokni ahhoz, hogy csak magamra számíthatok"

Az emancipáció elhitette a nőkkel, hogy kell nekik a vezető szerep, most meg panaszkodnak hogy a körmükre égett. Lehet, hogy nem kellett volna erővel kicsavarni a férfiak kezéből a kormányrudat, mert az az úgynevezett "hatalom" sokkal inkább munka és felelősség mint élvezet...? Nem tudathasadt dolog egyszerre követelni a részeteket a dolgok irányításában és panaszkodni miatta?

Másrészt meg köszönd ezt annak, aki elvette a fiúktól a férfi példaképeket úgy a családokon belül, mint az oktatásban és a médiában. Egy egész mozgalom hirdeti évtizedek óta, hogy a férfiasság toxikus, idejétmúlt és üldözendő. A társadalmaink egy ideje nőt akarnak nevelni a férfiakból, és ez sajnos meg is látszik.

Evi@na 2016.04.22. 10:28:07

@Deansdale: Szia! Ajánlom kedves figyelmedbe válasz gyanánt az írás folytatását a "Van a férfi és van a nő" címmel. :)

epizodokeletembol.blog.hu/2016/03/25/van_a_ferfi_es_van_a_no

Evi@na 2016.04.22. 10:31:35

@Deansdale: Az általad idézet hátteréhez hadd fűzzek hozzá némi háttérinformációt: Akikre gondoltam ezekkel a mondatokkal vállaltan nem akartak elköteleződni és felelősséget vállalni. Nem hiszem, hogy egyedül vagyok a véleményemmel, miszerint a férfiak jó része később érő, mint a nők nagyrésze. Így ebbe a helyzetbe valahol belekényszerültem.

Deansdale 2016.04.22. 11:34:46

@Evi@na: A kommentem célja nem az volt, hogy téged kritizáljalak, inkább a probléma gyökerére akartam rámutatni. Amíg a nők többsége elhiszi, hogy a férfi családfősége a férfiuralom és nőelnyomás szinonímája, addig a nőknek kell viselnie az ezzel a félreértéssel járó nehézségeket. A családfőség és a felelősségvállalás kéz a kézben járnak - ha az egyiket nem engeditek át nekünk akkor miért vállalnánk fel a másikat? Ezen mi férfiak nemigen tudunk változtatni. Vezessünk benneteket akaratotok ellenére? Nem marad más választás, mint hogy a felelősségvállalásra képes és hajlandó férfiak "emancipálatlan" nőket keresnek maguk mellé, a többi nőnek meg olyan pasi jut aki egy szalmaszálat sem tesz keresztbe.

A helyzet iróniája, hogy ti akartátok azt ami miatt most panaszkodtok: megkaptátok a családfőséget, és most kell(ene) rádöbbennetek, hogy az nem öröm és élvezet, hanem munka és felelősség. Néhányan közületek vissza akarják zárni pandora szelencéjét és visszalőcsölni a felelősséget a férfiakra, de ez nem olyan egyszerű.

És még egyszer hangsúlyozom: nem rólad beszélek, hanem általánosságokról. A feminizmus által okozott körülmények áldozata vagy, amit a hiszékeny nők tömegeinek köszönhetsz. Ahhoz, hogy visszaálljon a rend helyre kellene állítani a feminizmus által okozott rombolást, ehhez pedig az kellene, hogy a hiszékeny nők tömegei vagy észhez térjenek, vagy a helyes irányba manipulálja őket valaki. Egyikre sem látok túl sok esélyt a közeljövőben :|

Evi@na 2016.04.22. 11:40:25

@Deansdale: Értem, amit írsz. A végén az a kérdés maradt bennem, hogy miután nekünk is fent kell magunkat tartani, ugye munkát keresünk. Néha ezért jobban keresünk, mint sok férfi. Íly módon egy párkapcsolaton belül is kialakul egy felálllás, ahol a nő tud több bevételhez jutni. Természetesen ez hozza magával, hogy több beleszólása lesz az anyagi kérdésekbe is.
Hogy lehet ezt a helyzetet úgy kezelni, hogy közben a te és egyébként általam is helyesnek vélt irányba tereljük a felállást? (Most vonatkoztassunk el a feminizmustól, meg, hogy ki akarta, a lényeg, hogy ez a felállás most gyakran előfordul.)
Te erre milyen megoldást látsz férfiként?

Deansdale 2016.04.22. 11:58:58

@Evi@na: Erre általános megoldást egyelőre nem tudok, csak egyénit: a férfinak más téren kell többet teljesítenie, hogy fenntarthassa a nő tiszteletét és vonzalmát. Persze ehhez olyan nő is kell, aki nem használja ösztönösen a férfi ellen az összes rendelkezésére álló fegyvert, magyarul nem kapaszkodik bele a saját magasabb fizetésébe és nem kezdi el piszkálni vele a férfit ok nélkül. Vannak ilyen normális nők, és minden tiszteletem az övék :) A lényeg az, hogy a férfi által sugárzott összkép legyen a nő számára tisztelhető és vonzó. Ezt nehezebbé teszi ha a nőnek jobb a státusza, de nem lehetetlenné.

Egyelőre nem állok neki regényeket írni, ha valamilyen részlet érdekel kérdezz rá :)
süti beállítások módosítása