Grafomániákus Laikus

Grafomániákus Laikus

A nyersbőrtől a bicskatokig

2015. március 05. - Evi@na

20-as éveim elején, egy rokonlátogatás alkalmával ismerkedtem meg Andrási Lajossal, a nagyiváni birkapásztorral. Emlékeim közt őrzöm a beszélgetésünket, amikor elmesélte, hogy az év minden napján kora hajnalban kel és a juhokkal együtt tér csak haza, amikor már sötétedik. Az állatokat ugyanis minden nap el kell látni, hiába van vasárnap vagy húsvét másnapja. A juhász azokon a napokon sem pihen. Mára a helyzet annyiban változott, hogy ő már nem csak birkapásztor, hanem gulyás is. Egyszerre vigyáz a juhokra és a marhákra, szerinte egy jó terelő kutyával minden megoldható.

Szűkszavú fiatalember ő, mint a legtöbb szakmabelije, ám amikor a bőr kikészítéséről kérdeztem, készségesen mesélte el nekem annak minden titkát.

Évi:
A bicskatokhoz te készítetted ki a bőrt?
Lajos: Igen.
Évi: Milyen bőrből van?
Lajos: Kizárólag marhabőrt használok, de a pillangókat kecskebőrrel rögzítem. 
(Megj. A pillangók díszítő elemek a bicskatokon.)
Évi: El tudnád nekem mondani egészen pontosan hogyan készíted ki a bőrt?
Lajos: Sima, nyúzott bőrt kell hozzá szerezned, ami le van sózva. Ha friss, nyáron elég néhány napra kiteríteni száradni. Be kell áztatni nagyjából 100 liter vízbe, melybe előzőleg  kb. 5 liter oltott meszet kevertél. Ebben a meszes vízben áztatod, de naponta legalább egyszer át kell mozgatni. Néhány nap múlva a szőr elkezd leválni a bőrtől, ha az átgyúrás közepette már a kezedben marad, akkor mosd át a bőrt tiszta vízzel, terítsd ki sima helyre és dörzsöld le róla a maradékot. Ne használj túl éles eszközt ehhez, mert kihasíthatja az anyagot!
Én puszta kézzel szoktam szőrteleníteni, de jobb, ha te mindent kesztyűben csinálsz, mert akkor nem kezdi ki a mész a kezed. 
Ha minden szőrtől megszabadítottad a bőrt, feszítsd ki és hagyd kiszáradni. Amikor majd a sámfára húzod (a bicskatok készítéshez), akkor újra nedvesítsd meg.
Évi: A csontokat is te dolgoztad meg?
Lajos: Igen, az nem nehéz. Szokott lenni nálunk, a tanyán birkavágás, olyankor a lábszárából kiveszem a csontot, félreteszem, amikor kell, előveszem, méretre vágom, kifőzöm és máris lehet használni.
Évi: Milyen tárgyakat készítesz még?
Lajos: Karikás ostort is tudok csinálni.
Évi: Nagyon ügyes vagy. 
Lajos: A szakmához tartozik, elvégre pásztor vagyok. Csak az szomorít el, hogy ezt nem sokan csinálják a környezetemben.

999236_1518781841681272_1463960815_n.jpgA képen Andrási Lajos bicskatartói láthatóak

A bejegyzés trackback címe:

https://epizodokeletembol.blog.hu/api/trackback/id/tr477241807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása